Provocarea celei de-a treia săptămâni

Good carbs vs bad carbs final RO

În această săptămână eliminăm din alimentație carbohidrații dăunători.

Sursa principală de energie a corpului nostru este constituită din carbohidrați. Ei se întâlnesc în aproape toate alimentele (legume, fructe, pâine, paste, orez, nuci, gogoși etc.).Toți conțin zaharuri, mono sau dizaharide, cunoscute mai bine sub denumiri ca: fructoză, lactoză, zaharoză, sucroză, maltoză.

Carbohidrații se împart în simpli și complecși. Cei simpli sunt cei dăunători, deoarece ei sunt mici molecule de zahăr care sunt digerate rapid în organismul nostru. Energia rezultată e stocată sub formă de glicogen în celulele noastre și dacă nu este utilizată imediat, se transformă în grăsime.

Carbohidrații dăunători sunt în general alimente procesate care au fost lipsite de nutrienții și fibrele naturale pentru a-i face mai plăcuți consumului.

Sunt răi pentru organism deoarece:

  • Au un conținut redus de fibre și nutrienți
  • Au un indice glicemic ridicat
  • Sunt calorii goale care se transformă în grăsime
  • Nivel ridicat de glucoză în sânge = oboseală

Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt digerate și absorbite rapid. Această fluctuație rapidă a nivelului de zahăr din sânge te face să te simți obosit și înfometat mai repede.

Listă de carbohidrați răi:

  • Pâine albă, orez alb, paste
  • Sucuri
  • Cartofi
  • Zaharuri rafinate (produse de patiserie, prăjituri, bomboane, gogoși, etc.)

Good bad carbs

Carbohidrații „buni” sunt cei complecşi. Structura lor chimică și fibrele pe care le conțin determină mai multă muncă din partea organismului nostru pentru a le digera, iar energia este eliberată pe parcursul unei perioade mai lungi de timp.

În cea mai mare parte, acești carbohidrați se află în starea lor naturală – sau cât mai apropiată de aceasta (incluzând pâinea, cerealele și pastele integrale).

Sunt buni pentru organism deoarece:

  • Au un conținut mare de fibre și nutrienți
  • Au un indice glicemic scăzut
  • Te fac să te simți mai plin cu mai puține calorii
  • Stimulează metabolismul într-un mod natural

Alimentele cu indice glicemic scăzut sunt digerate și absorbite mai încet, ceea ce produce o creștere graduală a zahărului din sânge. Sunt beneficiu controlului greutății deoarece scad apetitul și întârzie apariția senzației de foame.

Listă de carbohidrați buni:

  • Orez brun
  • Paste și pâine din cereale integrale
  • Fulgi de ovăz
  • Cele mai multe fructe și legume

goodbad

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s