Ce să nu mâncăm (ce ne îngrașă)

Să recapitulăm…

1. Pâine, paste, orez – surse importante de carbohidrați, dar și de calorii, undeva în jur de 400 kcal pe 100 de grame. Știi câte calorii are 1 kg de morcovi? În jur de 400, în jurul valorii acesteia se situează cam toate legumele (în afară de cartof, bineînțeles). Ai prefera să mănânci 100 de grame de paste sau 1 kg de morcovi? După care crezi că te-ai simți mai sătulă?

Înlocuiește-le cu legume gătite în toate felurile posibile, chiar crude sau cu salate. Răsplătește-te la sfârșit cu un iaurt light cu fructe sau cu o budincă de ciocolată light (are puține calorii, chiar și budinca instant pe care o poți face cu lapte 0% grăsime; atenție la porție și la calorii!

2. Dulciuri – au extraordinar de multe calorii și nici nu aduc vreun beneficiu organismului. Sfatul meu este reducerea lor treptată până la eliminare. Gândește-te că pentru cele 5-10 minute cât îți ia să mănânci o prăjitură, imaginea ta suferă săptămâni! Se merită?

3. Prăjeli – uleiul conține foarte multe calorii și este inamicul dietelor. Variantele mult mai sănătoase sunt rețetele care se fac la cuptor, la grătar sau fierte.

4. Alimente super procesate. Citisem undeva că atunci când mergi la cumpărături, să nu iei nimic care are pe etichetă mai mult de 5 ingrediente. Nu mă axez neapărat pe asta, dar: biscuiții, covrigeii, cornurile, snacksurile, bezelele, ciocolata etc conțin foarte multe calorii. Excepție: ciocolata neagră, dar și aceasta poate fi consumată cu moderație, 1 pătrățel ar trebui să fie suficient ca să alunge dorința de dulce.

5. Fast food – mai este ceva de adăugat aici? Fast food-ul bifează cu succes punctele 1, 3 și 4, câteodată și punctul 2. Sunt numeroase rețete dietetice de hamburger, shaworma etc. Eu mă răsfăț din când în când cu shaworma dietetică din pui, a cărei rețetă o voi posta în curând.

6. Sucuri – conțin foarte mult zahăr, cele carbogazoase mai și balonează, iar cele de fructe sunt atât de procesate încât am senzația că nu mai au nici o legătură cu fructele.

Leave a comment